Lokalhistorisk indslag 14-04-2024 om handelslivet i Ramløse

Søndag 14-04-2024 afholdt foreningen et lokalhistorisk indslag i Ramløse Forsamlingshus.


Lokalhistoriker Aase Bomholdt havde samlet billeder, historier og baggrundsviden om handelslivet i Ramløse by.


Mange havde fundet vej til arrangementet, hvor Aase på baggrund af hendes lokale viden fortalte om købmandsforretninger og andre forretninger i byens ejendomme.


Kaffe og kage stod forsamlingshuset for, og der var også plads til et par lokale sange med Kirsten Jørgensen som forsanger.

Generalforsamlingen lørdag 27-01-2024

Lørdag 27-01-2024 kl. 1400 afholdtes foreningens ordinære generalforsamling.


Foreningens virksomhed i 2023 blev gennemgået.


Kasserer Finn Klitgaard og bestyrelsesmedlem Eigil Pagter Møller blev begge genvalgt til bestyrelsen.


Kaj Bang og Bjarne Jørgensen blev nyvalgt til bestyrelsen til afløsning for Nielsen Andersen og Per Mortensen.


Begge sidstnævnte blev valgt til bestyrelsessuppleanter.


Erik Larsen blev genvalgt som revisor.


Som afslutning viste og fortalte Willy Larsen om dyrlæge Jens Gram.s virke i Helsinge.


Bestyrelsen har taget hul på et nyt år, og på et bestyrelsesmøde 29/2-24 skal man se på aktivitetsmulighederne i 2024.


Næste medlemsblad udsendes i april og vil kunne oplyse om planlagte aktiviteter hen over året.


Byvandring i Helsinge søndag 24-09-2023

(Klik her for flere fotos og beskrivelser)

Foreningens næstformand, Willy Larsen, var søndag 24/9-23 fra kl. 1400 dagens rundviser i Helsinge centrum.

Vi startede ved Mindemuren i gadekærsanlægget og fik en fortælling om selve gadekærsanlægget, mindemuren og ejendommene på Vestergade over for gadekærsanlægget.


Dagens næste station var smøgen til baggården til ejendommen Vestergade 7, hvor Willy fortalte om de på stedet tidligere værende ejendomme og anvendelse.


Møllebakken var næste stop, hvor der blev talt om den oprindelige fjernvarmecentral, hvor der før igen var kolonihaver til beboerne i ejendommen Vestergade 7.


Derfra videre til Frederiksborgvej med omtale af diverse ejendomme, håndværksmestre og virksomheder i ejendomme der.


Næste stop var Badstuevej, hvorfra placeringen af det tidligere Helsinge Elværk kunne udpeges samt virksomhederne i ejendommen Østergade 2 i baggården til denne ejendom, hvor der havde været købmandsforretning, sparekasse, bladkiosk, møbelhandler, elinstallatørforretning og - værksted samt et autoværksted.


Dernæst Østergade (gågaden) på Banktorvet, hvor de omkringliggende ejendomme, indretning og formål blev beskrevet.


Og endelig som afslutning på græsplænen i gadekærsanlæggets østlige side, hvor deltagerne fik en historie om den oprindelige "genforeningsplads" oprettet i forbindelse med genforeningsfesten i år 1920.

Den oprindelige flagstang, der var udformet som en skibsmast med tværbom og barduner gik til en i en storm i årene  1980-1990. En erstatning for flagstangen blev af kommunen opsat i gadekærsanlægget ved Mindemuren, og er senere flyttet til anlæggets vestlige side ved Gadekærsvej.

Mindestenen blev i forbindelse med gadekærsanlæggets ombygning i 2004 flyttet til gadekærsanlægget ved stiforbindelsen til tunnelen under Gadekærsvej.



Foreningens 50 års jubilæumsarrangement fredag 08-09-2023

(Klik her for læsning af et resume for dagen)

27. august 2023 var det 50 år siden, at foreningen blev stiftet.

Dette markerede vi ved en reception fredag 08-09-2023 i tidsrummet 1500-1700 i Helsinge Kulturhus.

Omkring 70 mennesker var mødt frem til arrangementet, herunder borgmester Bent Hansen og formanden for kommunens Kultur- og Idrætsudvalg, Pia Foght.

Efter velkomsttale holdt Pia Foght tale, ligesom Ole Blåkilde fra Alsønderup Lokalhistoriske Arkiv holdt tale om opstarten af arkivet og dets støtteforening i Helsinge.


Ved arrangementet havde foreningen opstillet elektroniske visninger af fotos fra de tidligere kommuner, Vejby-Tibirke, Ramløse-Annisse og Helsinge-Valby, ligesom der var en særskilt billedvisning fra Mårum Sogn.


Arrangementet gav lejlighed til lokalhistoriske dialoger de fremmødte imellem.


Det til højre indsatte foto er fra dagens velkomsttale.


Foreningens bestyrelsen retter en tak til opbakningen til arrangementet.



Foreningens byvandring i Helsinge søndag 11-6-2023

Foreningens lokalhistorisk kyndige Willy Larsen var igen på hjemmebane med en gratis byvandring. Denne gang omfattede det Vestergade fra Tinghuset til Lindevej.

Om nogen kan Willy fortælle oprindelse af strækningens ejendomme i relation til oprindelse, ejere og beboere.


Willy fortalte meget indlevende om Tinghusets oprindelse, håndværkere, og forretninger igennem tiderne på strækningen, og herunder om Helsinge Brugsforenings oprettelse og virke i det nuværende kompleks indeholdende foderstofvirksomheden NAG.

Utroligt så mange forskellige virksomheder, der har været i disse ejendomme igennem tiderne.


Godt 70 deltagere havde fundet vej i det til formålet gode vejr.


Stor tak til Willy, og de mange fremmødte glæder sig allerede til foreningens kommende byvandringer.


Generalforsamling afholdt lørdag 28/1-2023 kl. 1400 i selskabslokalet i Helsinge-Hallerne, Idrætsvej 21, 3200 Helsinge.

Foreningens årlige generalforsamling samlede glædeligvis 20 deltagere.

Bestyrelsesmedlemmerne Aase Bomholdt, Willy Larsen og Poul Erik Thomsen var på valg og blev genvalgt.

Derudover blev Bjarne Jørgensen og Kaj A. Bang valgt som suppleanter.

Under eventuelt var der en god dialog om foreningens virke med ideer til aktiviteter, ligesom man drøftede foreningens forestående 50 års jubilæum i august 2023.

Præsentationsarrangement 4/11-22 på Gribskolen i Græsted om udbredelsen af elektriciteten i Holbo Herred

Fredag 04-11-2022 gennemførte Gribskov Lokalhistoriske Forum en præsentation, hvorledes elektriciteten oprindeligt blev udbredt i nuværende Gribskov Kommune.

Præsentationen fandt sted i kantinen på Gribskolen i Græsted, og ca. 60 havde fundet vej til arrangementet.

Der er i projektet udgivet en bog, som samler hele historien om de igennem årene værende elektricitetsværker og elektricitetsforsyningsselskaber i lokalområderne.

Bogen er udgivet med støtte af Elfonden i Helsinge (efter Helsinge Elektricitetsværk), Det Grønne Hus i Helsinge og Helsinge Brugsforening.

I dejligt vejr havde vi fornøjelsen at opleve et fremmøde på ca. 50 deltagere, der under vandring med pauser hørte om byens 2 første elinstallatører henholdsvis Christian Dideriksen og Harry Christensen, Arkitekt Robert Svendsen, møller Israelsen og hans mølle, det nu nedlagte oplandsforsyningsselskab Strø- og Holbo Herreders Elektricitetsselskab.

Arrangementet sluttede kl. 1600, hvor den sidste ejendom i omtale blev det tidligere "Caltex" og Falckstationen.

Byvandring i Helsinge lørdag 07-09-2019

Helsinge Fodbolds 100 års jubilæum 23. maj 2019

Lokalhistorisk Forening for Helsinge og Omegn bistod Helsinge Fodbold med at fremkalde de gamle minder og historier om klubbens virke siden oprettelsen pr. 23. maj 1919.

En spændende vandring, der udover at blive samlet sammen til berigelse af Gribskov Arkivs bestående arkivalier om klubbens historie tillige blev samlet sammen i en jubilæumsbog, der kan købes af klubben for kr. 100,-.

Annisse i 1950-erne

Annisse Forsamlingshus 6/3-2019

Med foreningens Niels Andersen og Finn Klitgaard som fortællere fik omkring 90 deltagere onsdag 6. marts 2019 en spændende aften i Annisse Forsamlingshus.

Niels viste billeder og kommenterede samme om de gamle huse og tidligere beboere i Annisse, og Finn koncentrerede sig om den gamle skole, hvor han selv havde været elev.

Vi fik flere gode tilbagemeldinger fra deltagerne, og bl.a. fik vi afsløret, hvor en for mange år siden meget vigtig kilde stadig kunne findes i Annisse.

Lokalhistorisk Forening for Helsinge og Omegn er af den opfattelse, at disse arrangementer må være tilbagevendende i Annisse Forsamlingshus, som vi iøvrigt har et rigtigt godt samarbejde med.

Lægehuse og lægeordninger i lokalområdet 18/10-2018

Søndag 28. oktober 2018 havde foreningen et arrangement i Kvickly i Helsinge, hvor repræsentanter fra de 3 daværende lægehuse henholdsvis doktor Lemming Christensen, Vejby, doktor Jacobsen, Vestergade i Helsinge og doktor Lindeburg, Østergade i Helsinge, fortalte om deres forældres lægepraksis og herunder dagligdagen i disse. Der var tale om tidsperioden 1934 - 1975.

Som optakt havde vi museumsinspektør Søren Frandsen, Museum Nordsjælland, til at fortælle om områdets første lægeordninger.

Lokalhistorisk Forening for Helsinge og Omegn gennemførte søndag 09-09-2018 kl. 1300 Spisekrogen, Kvickly i Helsinge en ny form for byvandring, hvor vi forsøgte os med billedvisning fra det gamle Helsinge ud fra Helsingebogen af 1945..

Willy Larsen guidede os igennem en samling af billeder, som han på fornem vis kommentere på i forhold til virksomheder, ejere og beboere.

Byvandring i Helsinge 9/9-2018

Lokalhistorisk aften i Annisse Forsamlingshus onsdag 7/3-2018

Godt 80 overværede en spændende aften i Annisse Forsamlingshus, hvor bestyrelsesmedlem Niels Andersen bød velkommen og gav en introduktion i aftenens forløb.

Peter Hansen fortalte om tidligere folketingsmedlem Lars Pedersen og dennes svigerfar, Jens Nielsen i relation til Petershvile Avlsgård og Annisse Mølle. To mmarkante personligheder, som havde sat deres præg på lokalsamfundet.

Museumsinspektør Søren Frandsen fortalte om stub- og vandmøllernes historie og om de 2 sådanne eksemplarer og deres virke i Pibemølle.

Finn Klitgaard fortalte om sine barndomsår i perioden 1953-1956 i Pibemølle og herunder om børnene legevaner samt de forskellige virksomheder og personligheder i området.

 

Lokalhistorisk hyggeaften i Tisvilde 14/11-2017

Ca. 70 mennesker trodsede vintermørket og fandt tirsdag 14/11-17 frem til Idrætshuset, hvor Anita og Holger Olsen havde pyntet pænt op med efterårsblade og kastanjer på bordene, ligesom Lisbeth havde brygget god kaffe samt forestået hjemmebag. Lokale John Kofoed forestod musikalsk understøttelse af diverse lokale sange, og Anita førte os igennem en lang serie af billeder fra det gamle Tisvilde og de her igennem tiderne eksisterende kroer, hoteller og sommerpensionater. 

Billedmaterialerne var hentet på Gribskov Arkiv og var tilrettet med hjælp fra Ruth.

Lokalhistorisk Forening for Helsinge og Omegn stod for den praktiske understøttelse af dette meget hyggelige og indholdsmæssigt interessante arrangement.

 

Lokalhistorisk arrangement 23/3-2017 i Annisse Forsamlingshus

Foto fra foreningens arrangement 23/3-2017 i Annisse Forsamlingshus, hvor vi gennemgik historien om henholdsvis Petershvile Teglværk, Petershvile Avlsgård og Kildevæld Mejeri forestået af foreningens bestyrelsesmedlemmer Ole Blåkilde, Niels Andersen og Finn Klitgaard.

Byvandring i Helsinge søndag 10. september 2017

Willy Larsen

Willy Larsen

I et herligt eftersommervejr var en godt forberedt og lystigt fortællende Willy Larsen i opgave med at guide de ca. 50 fremmødte igennem en tur fra Bytovet i gågaden, henover den tidligere markedsplads samt via Kirkegade til Nygade.

Willy kunne berette om den tidl. Centralkro, fru A.P. Olsen, Hans Andersen med øgenavnet "Fugle-Hans", aktiviteter på og beboere omkring den tidligere markedsplads, forretninger og det tidligere plejehjem i Kirkegade samt ejendomme og deres beboere i Nygade.

En rigtig spændende eftermiddag krydret med diverse anekdoter og fortællinger om personer og episoder igennem tiderne.

Stor tak til de fremmødte og ikke mindst Willy for hans store engagement.

Foredrag om de militære anlæg i Gribskov

søndag 23/4-2017

Historien om de militære anlæg i Gribskov blev søndag 23. april 2017 genfortalt i Helsinge Kulturhus af arkivar Michael Ahlstrøm, Museum Nordsjælland, der var inde over den kolde krig i perioden fra 1946 efter afslutningen af 2. verdenskrig til 1991, hvor bl.a. Berlinmuren faldt.Vi hørte om Multebjerganlæggene i form af radaranlæg, Kageruplejren som understøttende funktion for radarstationen samt det utal af militære ammunitionsbunkere i Gribskov, som man i disse år er ved at fjerne. Mange tilhører havde fundet vej til aktiviteten, der levende og grundigt blev beskrevet af Michael Ahlstrøm understøttet af en stor mængde fotos og tegninger.

 

Synge-spils-arrangementer med Museum

Nordsjælland 8/10 og 29/10-2017

Søndagene 8/10 og 29/1017 afholdt Museum Nordsjælland synge-spils-arrangementer i henholdsvis Kultursalen i Helsinge og Gillelejehallen.

2 søndage eftermiddage med sang og musik for markering af 10 året for sammenlægningen af de 2 daværende kommuner til Gribskov Kommune.

Rene Richart agerede entatainer, Lasse Kofod stod for det musikalske bistået af 9 musikkere, medens dagens sange blev understøttet af Hammermøllens Syngepiger, kvindekoret "Mågerne" samt mandskoret "Stemmerne".

Med de omdelte sanghæfter kunne de fremmødte deltage i sangene, der bestod af diverse lokale bysange og -viser fra de forskellige lokale byer.

To fantatiske og stemningsfulde søndage eftermiddage.