Fredag 04-11-2022 gennemførte Gribskov Lokalhistoriske Forum en præsentation, hvorledes elektriciteten oprindeligt blev udbredt i nuværende Gribskov Kommune.

Præsentationen fandt sted i kantinen på Gribskolen i Græsted, og ca. 60 havde fundet vej til arrangementet.

Der er i projektet udgivet en bog, som samler hele historien om de igennem årene værende elektricitetsværker og elektricitetsforsyningsselskaber i lokalområderne.

Bogen er udgivet med støtte af Elfonden i Helsinge (efter Helsinge Elektricitetsværk), Det Grønne Hus i Helsinge og Helsinge Brugsforening.

Tilbud om medlemskab af Lokalhistorisk Forening for Helsinge og Omegn

Frem til 15. november 2022 tilbydes nu medlemskab for resterende år 2022.

For kr. 150,- pr. husstand får du, så længe lager haves, udleveret bogen "Det hvide lys" om elektricitetens udbredelse i Holbo Herred (svarer til nuværende Gribskov Kommune). Her kan du læse om lokalområdets oprindelige elforsyninger i form af lokale elværker.

Derudover får du i december på bopælen leveret Museum Nordsjællands årbog 2022 "Alle tiders Nordsjælland" med spændende lokalhistoriske artikler samt tillige foreningens medlemsblad nr. 3 i 2022.

For indmeldelse gør du følgende:

  • Sender en email til info.lofoheom@gmail.com med angivelse af navn, adresse og email.
  • Overfører kr. 150,- til bankkonto reg.nr: 1551 konto 10160464.

Og vi følger op med en mail som kvittering på indmeldelsen.

Bestyrelsen.

Byvandring i Helsinge søndag 18-09-2022

Foreningen var søndag 18-09-2022 fra kl. 1400 arrangør af en byvandring, der startede ved Helsinge Apotek i gågaden og derefter til Østergade på østsiden af Lokalbanens spor samt endelig retur til Helsinge Apotek.

Willy Larsen var guide og fortalte om ejendommene på strækningen og i områdets nærhed,  Helsinge Station og gården Kongensgave. Herunder kom han ind på gårdens anvendelse som retsbygning i årene fra 1852 til 1858, hvor det nyopførte Tinghus blev taget i brug i juni måned.

Vejret var ikke med os på dagen, så det var en pæn flok med paraplyer mv.., der troligt fulgte med rundt på turen.

Billedet taget ved Helsinge Apotek blev dog taget i et øjeblik, hvor solen brød igennem.

 

August 2022

Så er foreningsbladet for august udsendt med postvæsenet, og indholdet består af en beskrivelse af en handel med en landbrugsejendom i Valby i år 1865 skrevet af Erik Larsen.

Ole Blåkilde har bidraget med en artikel, hvor han fra sin barndom beskriver håndteringen af brændselstørv fra en tørvemose ved Frederiksborgvej i Helsinge.

Og endelig er der en omtale om foreningens deltagelse i Kulturnatten fredag 3/6-22 i Helsinge.

I samarbejde med Gilleleje og Omegns Museumsforening og Græsted Lokalhistoriske Forening planlægges afholdelse af en lokalhistorisk aften i november måned 2022 om elektricitetens udbredelse i Holbo Herred. Nærmere om dag, tid og sted vil blive annonceret i Ugeposten.

 

Medlemsbladet forsinket - forventes ude senest 20. maj 2022

Fredag 6. maj 2022 afholdt foreningerne Gilleleje og Omegns Museumforening, Græsted Lokalhistoriske Forening samt Lokalhistorisk Forening for Helsinge og Omegn præsentation af bogen om udbredelse af elektriciteten i Holbo Herred (næsten svarende til Gribskov Kommune i dag).

Deltagerne i præsentation var de personer, som havde bidraget (sponsoreret) eller havde leveret materialer til bogens udarbejdelse.

Vores medlemsblad bliver normalt udgivet og postomdelt i april, men vi har af hensyn til at få bogen med ud holdt bladet tilbage i den hensigt, at vi efter bogpræsentationen gennemfører en fælles udbringning af den nye bog og medlemsbladet til medlemmerne.

Bestyrelsesmedlemmerne forestår udbringningen og såvel bog og blad forventes hurtigst muligt leveret i medlemmernes postkasser - og senest ultimo maj 2022.

Bogen omfatter 124 sider, der beskriver perioden fra 1903 og til nu, hvorledes de lokale elleverancer blev håndteret i kraft af elværker eller oplandsforsyningsanlæg.

Glæd Jer til bogen, hvis forside er afbilledet her til højre.

Foreningens generalforsamling lørdag 29. januar 2022 kl. 1400

Foreningen afholdt lørdag 29/1-22 kl. 1400 generalforsamlinger for årene 2020 og 2021 i Helsingehallernes Cafeteria.

Til bestyrelsen genvalgtes for 2020 (var udsat valgt for 1 år) Aase Bomholdt, Willy Larsen og Poul Erik Thomsen, medens der for 2021 (for en 2-årig perioden) blev genvalg af Niels Andersen, Eigil Pagter Møller og Finn Klitgaard, ligesom indtil daværende suppleant Per Mortensen blev valgt ind i bestyrelsen. Som revisor valgtes Erik Larsen.

Bestyrelsen bemyndiges til at optage de efter vedtægterne op til 2 bestyrelsessuppleanter, idet man i forbindelse med foreningens arrangementer vil søge sådanne hvervet.

Efterfølgende konstituerede bestyrelsen sig med Poul Erik Thomsen som formand, Willy Larsen som næstformand og Finn Klitgaard som kasserer.

Lokalhistorisk aften i Annisse Forsamlingshus 3/11-21 kl. 1900

Foreningen gennemførte onsdag aften 3/11-21 et lokalhistorisk arrangement i Annisse Forsamlingshus om landsbyernes udvikling i Nordsjælland og mere specifikt på området omkring Annisse samt om opløsningen af landsbyfællesskabet i Annisse og udflytningen landsbyen.

Dette skete ved indlæg af museumsinspektør Stefan Kjerstad, Museum Nordsjælland og bestyrelsesmedlem Niels Andersen, Lokalhistorisk Forening for Helsinge og Omegn.

Ca. 50 var mødt op til denne spændende aften.

Foreningens medlemsblad for august er udgivet.

Søndag den 19. september kl. 1400 afholdt foreningen første byvandring igennem 2 år. Vi mødtes på Helsinge Station, hvor Willy Larsen vil fortalte om selve stationen, Helsinge-Tisvildeleje banen, Borgerstien, det tidligere idrætsanlæg, Frilund Jacobsens tidligere hus, Christian Hansens tidligere maskinfabrik, Kongensgave og meget andet.

Tilmed fik vi taget foreningens nye højttaleranlæg i brug, og det anlæg ser ud til at være en god investering til gavn for tilhørerne, der nu får bedre mulighed for at høre fortællingerne.

Desværre var en annoncering i avisen ikke kommet med, ligesom flere medlemmer deltog i en anden forenings generalforsamling.

Trods dette deltog ca. 25 personer.

Byvandring i Helsinge omkring Helsinge Station

Søndag den 19. september kl. 1400 afholdt foreningen første byvandring igennem 2 år. Vi mødtes på Helsinge Station, hvor Willy Larsen vil fortalte om selve stationen, Helsinge-Tisvildeleje banen, Borgerstien, det tidligere idrætsanlæg, Frilund Jacobsens tidligere hus, Christian Hansens tidligere maskinfabrik, Kongensgave og meget andet.

Tilmed fik vi taget foreningens nye højttaleranlæg i brug, og det anlæg ser ud til at være en god investering til gavn for tilhørerne, der nu får bedre mulighed for at høre fortællingerne.

Desværre var en annoncering i avisen ikke kommet med, ligesom flere medlemmer deltog i en anden forenings generalforsamling.

Trods dette deltog ca. 25 personer.

Onsdag 5. maj 2021 kl. 1000 blev der traditionen tro afholdt sammenkomst i Mindelunden på Helsinge Kirkegård til ære for de lokale borgere, som ikke overlevede tysk fangenskab under 2. verdenskrig.

Omkring 15 mennesker deltog i arrangementet arrangeret af kirkekontoret. Man samledes på gårdspladsen, hvor følgende sange blev afsunget: "De binder os på mund og hånd", "Kringsat af fjender" og "En lærke letted"

Derefter gik man samlet til mindestenen, hvor kommunen allerede havde lagt en krans. Kransen blev lagt og "altid frejdig når du går"  blev sunget efterfulgt af fadervor. 

Mindelunden blev oprindeligt anlagt af Helsinge Borgerforening i 1945 som minde for de 3 helsingeborgere, der efter tysk fangenskab under 2. verdenskrig ikke overlevede koncentrationsopholdet i Tyskland.  

Der var tale om malermester Alfred Kamp Larsen, kommunebogholder Henry Ejnar Nielsen og medhjælper Peter Marker.

Mindelunden blev på initiativ af lokale borgere renoveret for ca. 20 år siden og henstår altid smukt velplejet forestået af kirkegårdens personale.

Apriludgaven af foreningens medlemsblad er nu udsendt til medlemmerne.

Bladet omfatter information v/formanden

Erik Larsens artikel om landsbyen "Waldbye"

Skoledreng i Helsinge i 1940ér v/Ole Blåkilde

Finn Klitgaard´s artikel "Det krævede sin mand at være sognefoged".

God læselyst

Medlemsinformation februar 2021

Bestyrelsen afventer fortsat, at forsamlingsrestriktionerne ændres i retning af, at vi kan afholde en ordinær generalforsamling. Jfr. Foreningens vedtægter skal det ske i januar kvartal – om dette kan lade sig gøre, må den nærmeste tid vise.

I december fik alle medlemmerne leveret årets sidste medlemsblad samt et eksemplar af Museum Nordsjælland årbog Alle tiders Nordsjælland. Sidstnævnte indgår i den levering, som foreningen yder med 3 årlige medlemsblade + museets årbog.

I december-medlemsbladet bragte vi den sidste af ialt 3 artikler om Zoneredningskorpset med familien Olsen i Helsinge, ligesom Anita Olsen, Tisvildeleje, havde en artikel om hendes juleerindringer som barn.

Forsamlingsrestriktionerne har medført, at vores sædvanlige aktiviteter hen over året 2020 har været stillet i bero. Men når forholdene igen er til det, så er bestyrelsen klar med udmeldinger.

Bestyrelsesarbejdet har absolut ikke ligget stille trods nedlukninger af arrangementer. Siden i september 2020 har vi i samarbejde med Gribskov Arkiv, Græsted Lokalhistoriske Forening og Museumsforeningen for Gilleleje og Omegn kørt et fællesprojekt med granskning af tilstedeværende arkivalier om lokalområdernes elektricitetsforsyninger igennem årene. Her må man sande, at arkivets tilstedeværelse beviser sit værd, og igennem de spændende arkivalier er det muligt at se, hvorledes lokalsamfundet i starten af 1900-tallet og de følgende år med sognerådsformændene og lokalt fremtrædende personer gik sammen og skabte lokale jævnstrømsværker og oplandsforsynings-andelsselskaber. Ikke alene har vi glæde af nuværende arkivalier, men i forbindelse med kontakt til relevante personer oplever vi et flow af spændende dokumenter, som vi efterfølgende kan berige arkivet med. Resultaterne af vores projektsamarbejde begynder nu at vise konjunkturerne af, hvorledes vi i fællesskab og senest i 2022 kan fortælle om elektrificeringen og etablering af det "hvide lys" perioden fra 1904 - og frem til ca. 1975. En stor styrke i dette fællesprojekt er, at arkivet og de 3 foreninger er fundet sammen og har kastet arbejdsressourcer ind i granskningen af arkivalierne. Det er læring og erfaring, der lover godt for andre lokale projekter.

Næste medlemsblad forventes udsendt i april 2021.

Bestyrelsen for Lokalhistorisk Forening for Helsinge og Omegn ser frem til, at vi igen kan afholde arrangementer for vore medlemmer.

Hilsner fra bestyrelsen.

Kontingentbetaling 2021

Forfalder til betaling 01.02.2021 med kr. 150,- for enkeltstående medlemmer eller kr. 150,- samlet for ægtefæller.

Desværre fik vi med omdelingen af december-medlemsbladet og museumsårbogen angivet en fejl i foreningens kontonummer.

Rette kontonummer er: 1551-10160464.

Bestyrelsen

Medlemmernes mailadresser modtages meget gerne

Til brug ved udsendelse af information om forestående aktiviteter modtager vi gerne medlemmernes mailadresser.

Send Din mailadresse til foreningen via info.lofoheom@gmail.com med samtidig angivelse af navn og adresse.

På forhånd tak.

Foreningens virke

Lokalhistorisk Forening for Helsinge og Omegn støtter op om Gribskov Arkiv og bistår arkivet med frivillig arbejdskraft.

Foreningen formidler lokalhistorien gennem foredrag, byvandringer og afholdelse af lokalhistoriske aftener i lokalområderne.

Hvordan kan man blive medlem af Lokalhistorisk Forening for Helsinge og Omegn

På denne sides hovedmenu klikker du på "Om foreningen" og i den nu fremkomne undermenu klikker du på "Bliv medlem", hvorefter du følger anvisningerne der.

Foreningens medlemsblad "De syv sogne".

Udgives 3 gange årligt tilsendt medlemmerne, og bladets navn symboliserer foreningens dækningsområde svarende til sognene Vejby, Tisvilde, Ramløse, Annisse, Valby, Mårum og Helsinge.